Wat is infrastructure as a service

Infrastructure as a service

Wat is IaaS?

Infrastructure as a Service (IaaS) is een vorm van cloud computing waarbij een derde partij IT-middelen virtueel via het internet host.

Iaas, SaaS en PaaS

Infrastructure as a Service (IaaS) is een vorm van cloud computing dat gevirtualiseerde IT-middelen via het internet biedt. IaaS is een van de drie belangrijkste categorieën van cloud computing diensten, naast Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS).

In een IaaS-model is er een third party provider die hardware, software, servers, opslag en andere onderdelen van de infrastructuur host ten behoeve van haar gebruikers. IaaS providers hosten ook toepassingen die de gebruikers nodig hebben hebben als taak onderhoud van het systeem, regelmatige backups en een heldere planning.

Schaalbaarheid IaaS

IaaS platformen bieden zeer schaalbare middelen die on demand kunnen worden aangepast . Dit maakt IaaS geschikt voor tijdelijke, experimentele of onverwachte werkzaamheden.

Andere kenmerken van IaaS omgevingen zijn de automatisering van administratieve taken, dynamische up- en downscaling, virtuele desktops en policy-based services op basis van specifieke voorwaarden.

Betalingsmodellen

IaaS klanten betalen op een pay-per-use basis, meestal per uur, per week of  per maand. Sommige providers rekenen op basis van de hoeveelheid virtuele machine ruimte die klanten gebruiken. Dit pay-as-you-go model elimineert de noodzakelijke koste van de inzet van in-house hardware en software. Echter moeten gebruikers hun IaaS omgevingen nauwlettend volgen wat zij precies doen om zichzelf te behoeden van kosten voor ongevraagde diensten.

Minpunten IaaS

Omdat IaaS providers eigenaar zijn van de infrastructuur, kan systeembeheer en monitoring van activiteiten moeilijker zijn voor gebruikers. Ook is het zo dat wanneer een IaaS provider downtime ervaart,  gebruikers tijdelijk niet kunnen werken.

Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een nieuw softwareproduct ontwikkeld, kan het kosteneffectief zijn om deze te hosten en te testen via een IaaS provider. Zodra de nieuwe software is getest en verfijnd kan worden, wordt deze verwijderd uit de IaaS omgeving voor een meer traditionele in-house implementatie of bijvoorbeeld om geld te besparen of middelen vrij te maken voor andere projecten.

Toonaangevende IaaS providers zijn onder andere Amazon Web Services (AWS), Windows Azure, Google Compute Engine, Rackspace Open Cloud en IBM SmartCloud Enterprise.

CLOUD ONTWIKKELINGEN & NIEUWS
I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )
Word lid van meer dan 3.000 bezoekers die geregeld onze nieuwsbrief ontvangen met de laatste ontwikkelingen op gebiedt van gratis cloud producten met leuke aanbiedingen voor een uitbreiding.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *