wat is dat platform as a service?

Platform as a service

Wat houdt platform as a service in?

Platform as a Service ofwel Platform als een Service is een cloud model waarbij aanbieders apps leveren waar de eindgebruiker gebruik van kan maken voor een maandelijkse (of anders) vergoeding, de apps worden gehost via de hardware en software in de cloud, de eindgebruiker hoeft zelf geen infrastructuur aan te leggen wat voor de komst van de cloud nog wel nodig was, maar kan tegelijkertijd wel gebruik maken van de app in de cloud.

Platform as a service (PaaS) is een cloud-computing-model dat toepassingen levert via het internet. In een PaaS-model levert een cloud provider hardware en software tools als een service aan haar gebruikers, tools die meestal nodig zijn voor de ontwikkeling van toepassingen of de bediening van een online platform voor bijvoorbeeld analyse. Een PaaS provider host de hardware en software van het platform op haar eigen infrastructuur. Hierdoor bevrijdt PaaS haar gebruikers van de aanschaf van interne hardware en dus bespaart de gebruiker kosten de ontwikkeling van software waarvoor vaak veel hardware nodig is.

Meer vrijheid met PaaS

PaaS is meestal niet ter vervanging van een bedrijfs ‘volledige infrastructuur. In plaats daarvan vertrouwt een bedrijf op PaaS providers voor essentiële diensten zoals de ontwikkeling van Java toepassingen of de hosting van applicaties. Een PaaS provider ondersteunt alle onderliggende computers en software; gebruikers hoeven alleen in te loggen en kunnen meteen starten met het gebruik van het platform, meestal via een webbrowser interface.

De meeste PaaS-platforms zijn gericht op de ontwikkeling van software en bieden ontwikkelaars verschillende voordelen. PaaS stelt ontwikkelaars bijvoorbeeld in staat om regelmatig wijzigingen aan te brengen in de functies van het besturingssysteem of te upgraden naar meer functies. Ook helpt PaaS de ontwikkeling van projecten het samenwerken tussen teams met een betere workflow.

Gebruikers hebben meestal toegang tot PaaS via een webbrowser. PaaS aanbieders hebben daardoor de mogelijkheid meerdere prijsmodellen te hanteren zoals ze vaak rekenen voor de toegang op basis van gebruik (lees verbruik). Sommige PaaS providers rekenen een vast maandelijks bedrag voor toegang tot het platform en de apps die daarbinnen beschikbaar zijn. Het is belangrijk om de prijs, up-time van de service en ondersteuning met een PaaS provider te bespreken alvorens hun diensten af te nemen.

Risico’s van PaaS

Risico’s die samenhangen met PaaS zijn provider downtime of een aanbieder die de ondersteuning van een programmeertaal laat vervallen. Als een provider stopt met de ondersteuning van een bepaalde programmeertaal, kunnen gebruikers worden gedwongen om hun programmeertaal te veranderen wat voor ongeregeldheden en extra kosten kan zorgen.

PaaS platforms voor software ontwikkeling en het beheer van systemen zijn: Appear IQ, Mendix, Amazon Web Services (AWS) en Google App Engine.

PaaS is één van de drie belangrijkste onderdelen van cloud computing. De andere twee zijn software as a service (SaaS) en infrastructuur als een service (IaaS).

CLOUD ONTWIKKELINGEN & NIEUWS
I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )
Word lid van meer dan 3.000 bezoekers die geregeld onze nieuwsbrief ontvangen met de laatste ontwikkelingen op gebiedt van gratis cloud producten met leuke aanbiedingen voor een uitbreiding.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *