Uitleg over cloud met handige voorbeelden

Wat is de cloud?

De cloud is het internet, met andere woorden, een netwerk van servers. Vandaag de dag doen we allerlei dingen in de cloud. Denk maar eens aan:

“Als u ooit uw e-mail online hebt ingecheckt, heb je de cloud gebruikt! Controleer je e-mail vanaf iedere computer in de wereld die een internetverbinding heeft (je e-mails worden opgeslagen op servers, die zijn aangesloten op het internet).
Online samenwerken met Google Docs. Je maakt gewoon een document en stuurt iedereen het webadres. Iedereen in de groep in staat om toe te voegen aan het document zal zijn, en ze kunnen zelfs bewerken op hetzelfde moment.
Bestanden opslaan in de cloud met Dropbox zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verliezen van bestanden. Zolang je toegang hebt tot het internet, zijn je bestanden slechts een paar klikken van je verwijderd.
Aantekeningen maken met Evernote, met behulp van je computer of mobiel apparaat. Je notities blijven altijd up-to-date, ongeacht welk apparaat je gebruikt.

Wanneer je de cloud gebruikt, communiceert je computer met een netwerk van servers. Een deel van deze servers is gespecialiseerd in opslag, terwijl de andere servers hun rekenkracht gebruiken om applicaties te draaien. Een applicatie die in de cloud draait heet een web-app. In tegenstelling tot de desktop apps, hoeven web apps niet te worden geïnstalleerd, je hebt alleen maar een webbrowser nodig. Google Docs is een voorbeeld van een web-app. Je gebruikt de cloud met de volgende applicaties of diensten:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *